Milieuprofielen van ontwikkelingslanden en van EU overzeese gebieden

In het najaar van 2013 vroeg de EU om een update van de milieuprofielen die eerder waren gemaakt door Helena Imminga-Berends en Jonathan Pearse. Zie de webpagina over dit eerdere werk.

Daarna (in 2016) maakte Helena samen met Prospect CS in Brussel en Ecosphere Consult in Lissabon een update van deze mileuprofielen. Zie deze pagina met de nieuwe (2015) rapporten.

De EU Overzeese landen en gebieden (OLGs) zijn klein zoals de aan Frankrijk verbonden St. Pierre et Miquelon (dichtbij Canada) en Wallis/Futuna (in de Pacific) of juist groot, zoals Nieuw Caledonia. Groenland bij de Noordpool en de Nederlandse Antillen in het Caribische gebied zijn ook OLGs.

Een stad voor zeespiegel stijging

Een stad na zeespiegel stijging

Wat ze gemeenschappelijk hebben: armoede, problemen met watervervuiling, afval, vaak niet duurzame visserij, toerisme, land- en bosbouw, maar wel veel biodiversiteit. Ze liggen vaak in gebieden met aardbevingen, orkanen, vulkanen en tsunamis. En ze hebben last van klimaatsverandering: Groenland verliest veel ijsmassa en de anderen zien eilanden en atollen verdrinken, zoals in Frans Polynesia.
Tekening links: Simulatie van stijging van zeespiegel bij Papeete, hoofdstad Frans Polynesie.

Als u ook de afzonderlijke ‘landen’ en de regionale rapporten wilt inzien neem dan contact op met ons.

De regio’s zijn: Pacific, Indian Ocean, Caraiben, North Atlantic, South Atlantic.

In het eerste project werkten we samen met Sofreco en de Britse consultant Jonathan Pearse. We maakten gebruik van de DPSIR methode:

D – wat zijn de ‘Drivers’ of oorzaken achter de bestaande milieuproblemen
P– welke ‘Pressure’ oefenen ze uit (of hoe doen ze dat)
S
– hoe erg is de situatie nu (de ‘State’)
I
– wat is de ‘Impact’ ervan (ook op mensen en economie)
R
welke antwoorden/ oplossingen zijn er (“Responses’)

Geef een reactie