Milieuprofielen van ontwikkelingslanden en van EU overzeese gebieden

In 2006-2007 maakte Helena Imminga Berends van Regenboog Advies 25 milieuprofielen van de Overzeese Landen en Gebieden van de Europese Unie, samen met een Engelse consultant. Zie eind rapport 2007: main report  en power point.

In het najaar van 2013 vroeg de EU om een update met suggesties voor milieuprojecten en -programma’s. Samen met Prospect CS in Brussel en Ecosphere Consult in Lissabon. Zie onze pagina met de nieuwe (2015) rapporten.

De EU Overzeese landen en gebieden (OLGs) zijn klein zoals de aan Frankrijk verbonden St. Pierre et Miquelon (dichtbij Canada) en Wallis/Futuna (in de Pacific) of juist groot, zoals Nieuw Caledonia. Groenland bij de Noordpool en de Nederlandse Antillen in het Caribische gebied zijn ook OLGs.

Wat ze gemeenschappelijk hebben: armoede, problemen met watervervuiling, afval, vaak niet duurzame visserij, toerisme, land- en bosbouw, maar wel veel biodiversiteit. Ze liggen vaak in gebieden met aardbevingen, orkanen, vulkanen en tsunamis. En ze hebben last van klimaatsverandering: Groenland verliest veel ijsmassa en de anderen zien eilanden en atollen verdrinken, zoals in Frans Polynesia.
Tekening links: Simulatie van stijging van zeespiegel bij Papeete, hoofdstad Frans Polynesie.

Als u ook de afzonderlijke ‘landen’ en de regionale rapporten wilt inzien neem dan contact op met ons.

De regio’s zijn: Pacific, Indian Ocean, Caraiben, North Atlantic, South Atlantic.

In het eerste project werkten we samen met Sofreco en de Britse consultant Jonathan Pearse. We maakten gebruik van de DPSIR methode:

D – wat zijn de ‘Drivers’ of oorzaken achter de bestaande milieuproblemen
P– welke ‘Pressure’ oefenen ze uit (of hoe doen ze dat)
S
– hoe erg is de situatie nu (de ‘State’)
I
– wat is de ‘Impact’ ervan (ook op mensen en economie)
R
welke antwoorden/ oplossingen zijn er (“Responses’)

Geef een reactie