Transitie naar meer natuur

Regenboog Advies deed een onderzoek in het kader van het Interreg-project Boundless Parks, Naturally! naar hoe, in drie verschillende gebieden in Europa een transitie naar meer natuur kon/werd bewerkstelligd. Helena (Imminga) Berends, Boudy van Schagen en Marco de Jong werkten hieraan mee.

Zowel op de Veluwe als in Wales en in Vlaanderen, ging het om ‘gemengde’ rurale gebieden met natuur maar ook industrie, zand- en steenwinning, intensieve landbouw, militaire terreinen etc. De drie regio’s wilden de kwaliteit van het gebied verbeteren zowel qua natuur als voor de bewoners van de dichtbij gelegen steden en bezoekers.

Report Transition Boundless Parks Naturally!

Ons rapport geeft een karakterisering van de economische, ecologische en sociale belangen in de drie regio’s en hoe/waarom de transitie mogelijk is/werd. We geven aanbevelingen aan andere regio’s en aan de EU over hoe transitie naar meer natuur het beste opgezet en versneld kan worden.

Regenboog Advies presenteerde de resultaten van dit project op twee internationale conferenties.

Zie ook: Article on transition study Boundless Parks Naturally

Referenties:
De drie regio’s en partners waren:
– Veluwe (provincie Gelderland en Natuurmonumenten)
– Kempen en Maasland (België)
– Blaenavon World Heritage Site (Wales).

Willem Eckhardt en Bert Kiljan van de Provincie Gelderland: “We gaan hiermee verder!”

Jan Gorter van Natuurmonumenten: “Ik ben erg enthousiast na het lezen van de diverse paragrafen over Europese regelingen, met name omdat daarin nog een behoorlijk aantal niet gebruikte mogelijkheden lijken te zitten. Voor mij is dat de grote meerwaarde van dit rapport.”

Gareth Phillips (Bleanavon World Heritage Site, Wales): “I was very pleased with the report.”

Helena Imminga-Berends en Boudewijn ( Boudy) van Schagen van Regenboog Advies schreven het rapport.

Geef een reactie