Transitie naar meer natuur

Regenboog Advies werkte mee aan een Europees (Interreg) project over hoe transitie naar meer natuur in drie gebieden wordt bereikt. Over het project, zie  Boundless Parks, Naturally!

Zowel op de Veluwe als in Wales en in Vlaanderen, ging het eerst om ‘gemengde’ rurale gebieden. Soms met veel industrie dan wel zand- en steenwinning, intensieve landbouw dan wel militaire doeleinden. De drie regio’s wilden de kwaliteit van het gebied verbeteren zowel qua natuur als voor de bewoners van de dichtbij gelegen steden en bezoekers.

Ons report geeft een karakterisering van de economische, ecologische en sociale belangen in de drie regio’s en hoe/waarom de transitie mogelijk is/werd. We geven aanbevelingen aan andere regio’s en aan de EU over hoe transitie naar meer natuur het beste opgezet en versneld kan worden.

Helena (Imminga) BerendsBoudy van Schagen en Marco de Jong waren de auteurs.

Regenboog Advies presenteerde de resultaten van dit project op een  internationale conferentie over Parks on the Move.

Helena Imminga- Berends  schreef ook een Article on transition study Boundless Parks Naturally

Referenties:
De drie regio’s en partners waren:
– Veluwe (provincie Gelderland en Natuurmonumenten)
– Kempen en Maasland (België)
– Blaenavon World Heritage Site (Wales).

Willem Eckhardt en Bert Kiljan van de Provincie Gelderland: “We gaan hiermee verder!”

Jan Gorter van Natuurmonumenten: “Ik ben erg enthousiast na het lezen van de diverse paragrafen over Europese regelingen, met name omdat daarin nog een behoorlijk aantal niet gebruikte mogelijkheden lijken te zitten. Voor mij is dat de grote meerwaarde van dit rapport.”

Gareth Phillips (Bleanavon World Heritage Site, Wales): “I was very pleased with the report.”

Laat een reactie achter