Interculturele communicatie in Nederland

Naast de interculturele communicatie trainingen die Helena Imminga-Berends in het buitenland geeft (zie bijvoorbeeld in België) doet ze dat ook steeds meer in Nederland. Interculturele communicatie vraagt om begrip voor ANDERE culturen en inzicht in je EIGEN cultuur.

Turkse, Duitse en Japanse vrouwen

Voor het Centrum van Jeugd en Gezin in Groningen Zuid gaf ze een training van drie ochtenden voor buitenlandse vrouwen. Dat deed ze samen met Luiza Figueira (Braziliaanse) en Astrid Brouwer (Duitse) van het collectief U-Many.

Drie andere deelneemsters

Voor Humanitas Groningen gaven Helena en Luiza Figueira een training aan Nederlandse vrijwilligers die met buitenlandse families werken in het kader van Home Start. Doelen waren: Meer begrip voor verschillen in denken en doen van verschillende culturen; Inzicht in eigen cultuur; Tips voor het beter omgaan met  andere culturen. Deelnemers konden om de beurt in kleine groepjes vertellen over een eigen case, waarbij de andere deelnemers goed opletten op het onderscheid tussen ‘feiten’ vertellen, het aangeven van wat ‘anders is’ dan ze gewend zijn, en tenslotte een ‘oordeel’ geven, die soms (onbewust) negatief is.

Als voorbereiding van een aantal jongeren van de Christen Unie die stage gingen lopen in Suriname, en met enkele andere buitenlanders die al een tijd in Nederland wonen, gaven Helena en Hilde van Hulst  een training in Amersfoort. Enkele reacties:

na afloop

Helena, deelnemers en Hilde (2e van rechts)

“Ik als Afrikaanse heb erg veel gehad aan de oefening (rollenspel)  rond ‘nee leren zeggen’.

“Inspiratievol, leerzaam, gezellig, leuk, boeiend, mooi, waardevol,.. top!”

Over Helena:

Je enthousiasme en persoonlijke betrokkenheid hebben me geïnspireerd.”

“Tão brasileira, tão profissional, zó inspirerend! Vamos lá..”

Laat een reactie achter