Helena (Imminga) Berends gaf een lezing voor de Zeeuwse Milieufederatie over ‘Economie en ecologie van de groen blauwe oase’, over de economische kansen van het landelijk gebied in samenhang met behoud en versterking van de natuur.
Naast concrete en cijfermatige gegevens uit haar Studie naar de economische waarde van natuur in de Achterhoek en de Kempen, presenteerde Berends ook cijfers die zij had berekend in een Europees project naar “natuur transitie” in drie regio’s, Zie: Report-on-Interreg Boundless-parks-project
Referentie: Jaap van de Doef, p/a Zeeuwse Milieufederatie.
Pers:
Rinus Antonisse van de Provinciale Zeeuwse Courant schreef op 12 mei 2004, onder de krantenkop Natuur levert harde pegels op:
“Groen-blauwe gebieden weten niet wat ze waard zijn. Daardoor worden kansen en mogelijkheden voor een duurzame ontwikkeling van de regionale economie onvoldoende benut. Zeeland is daar een voorbeeld van.”
“Dit bleek gisteren uit het betoog van Helena Berends (Regenboog Advies) voor de ledenvergadering van de Zeeuwse Milieufederatie (ZMF) in Goes. Ze onderstreepte dat de waarde van de natuur (dus van groen-blauw) voor de regionale economie veel groter blijkt te zijn dan algemeen wordt verondersteld. Berends gaf aan dat niet alleen de toeristen die een gebied bezoeken geld opleveren, maar ook de ‘uitstraling’ van hun aanwezigheid op andere economische activiteiten (in de sfeer van horeca, handel, diensten, bouw, industrie). “Veel andere ondernemingen verdienen geld aan groene gebieden. Het bedrag dat binnenkomt met de bezoekers wordt anderhalf keer zo groot” aldus de onderzoeker. Ook zei ze: “Hoe groter de verwevenheid van de sectoren die met natuur te maken hebben, hoe groter de financiële opbrengst”.