Budgetspel

Bijna 20% van de Nederlandse huishoudens heeft schulden. Veel gemeentes bieden (gratis) cursussen  ‘budgetteren’.

Je kunt natuurlijk veel leren op een cursus, maar werkt dat door in je gedrag? Wij vinden dat je al spelend beter leert!

Vandaar dat Helena Imminga-Berends van Regenboog Advies een spel heeft ontwikkeld dat we inzetten bij lessen, workshops en demonstraties. Zie ook korte TV reportage op RTV

Het spel is te koop. Neem contact met ons op!

In Let’s Gro

Pauze: geld tellen!

Hoe werkt het spel? Deelnemers maken eerst (voor henzelf) een overzicht van hun eigen inkomen en uitgaven. Dat hoeft niet heel precies. Vaak weet men niet zo goed hoeveel men uitgeeft aan wat. Dit is op zich al een ontdekking! Je speelt het spel met een (zelf gekozen) tekort of een surplus per maand.

Als je het spel speelt met (bijvoorbeeld) plus 100 euros per maand, dan krijg je elke keer dat je aan de beurt bent 100 euros van de spelleider. Als je met een tekort speelt, dan moet je dat bedrag elke keer betalen. Met het gooien van dobbelsteen val je op een wolkje (tegenvaller) of een zonnetje (meevaller). Je leest die kaart op en je betaald aan de spelleider of je krijgt geld. Daar praten deelnemers over: heb je deze tegenvaller wel eens mee gehad? Of de meevaller? En wat deed je toen?

Met ZZPers

Als een deelnemer bij het gooien van dobbelsteen op het bord op een Cirkeltje valt, dan gaan alle deelnemers hun eigen geld tellen en kijken hoe het ervoor staat. Men kan dan eventueel iets ‘kopen’ van het geld (de spelleider geeft je daar een  bewijsstuk voor!) of iets aan je uitgaven aanpassen om minder per maand kwijt te zijn. Door deze (toch luchtige) gesprekken worden deelnemers zich bewust van eigen opvattingen en patronen rond geld.

De foto’s laten diverse groepen zien waar we het spel mee speelden:

Voor een grot publiek in een tent bij Let’sGRo in Groningen en voor de staf van de organisatie WerkPro in Groningen. Ook met afzonderlijke groepen ZZPers en in wijk- en buurthuizen .

spel met H 2

Met staf van WERKPRO

Bas Boellaard van Bluefix maakte voor ons het spel online. Neem contact met ons op als u meer wilt weten.

Laat een reactie achter