Aktieonderzoek in de Pantanal

Regenboog Advies was betrokken bij een groot onderzoek naar de problemen rond de Taquari-rivier in de Braziliaanse Pantanal (groen/ geel op de kaart).

220px-Pantanal_55.76W_15.40Spantanal-a-maior-area-alagada-do-mundo

Het verzoek van de Brazilianen was ‘Hoe voorkomen we dat de lager gelegen regio van de rivier, dat nu onderloopt vanwege boskap in het hoger gelegen deel, niet verder aangetast  wordt, zowel ecologisch als sociaal/ economisch’.

Een team met Nederlandse en Braziliaanse experts werd gevormd en Helena (Imminga) Berends van Regenboog Advies mocht een sociaal economische analyse maken. Ze ging er twee keer naar toe, de eerste keer om lezingen te geven (zie Artikel Embrapa) en de tweede keer om interviews te houden en duurzame scenarios te ontwikkelen.

Omdat er geen goede cijfermatige gegevens bleken te zijn, hield Helena  interviews met sleutelfiguren: vissers, toerisme operators, grondeigenaren, schrijvers, ambtenaren, onderzoekers, sociale instellingen, etc. Daarnaast wilde Helena (geboren en opgegroeid in Brazilië) ook ‘gewone’ mensen horen.

Helena deed dan ook een oproep via regionale TV- en radiozenders en vroeg de bevolking om hun inzichten en belevingen te komen vertellen op een centrale plein van Corumbá. Helena had slechts 4 vragen (en liet 4 pictogrammen zien).

EEN OOG, met de mondelinge vraag: Wat zie je gebeuren in dit gebied?

EEN HART: Wat doet dat met je. wat betekent dit gebied voor jou?

EEN WOLK: Wat is je droom voor dit gebied?

EEN RONDJE MENSEN: Wat moet daarvoor gebeuren?Op basis van de antwoorden kon Helena drie scenarios maken voor het gebied. Deze werden vervolgens mee genomen in de beleids- en politieke discussies.

Deze methode werkte erg goed omdat daardoor de mensen eerst de feiten vertelden, dan hun gevoel, dan een analyse gaven om tenslotte over aktie te spreken. Zo kwamen de mensen met een eigen antwoord, belangrijk omdat de problematiek van het gebied zeer politiek geladen was. De rivier stroomt door twee bestuurlijk zelfstandige regio’s, met als extra eigenaardigheid dat de grootgrondbezitters zich bevinden in de regio van de oorzaken, en de kleine gedupeerde eigenaren (waar de overstromingen zijn) bevinden zich beneden-riviers.  Dus Helena wou de feiten en de beleving en niet ‘vaststaande politieke overtuigingen’.

Interviews op het plein van Corumba

3 generaties vrouwen van de Pantanal

De eindproducten: Rapport in het Portugees

Onderzoeksprogramma Embrapa

Neem contact met ons op om het Engelse rapport te verkrijgen: “Pantanal-Taquari: Tools  for a decision support system”.

In dit project werd samengewerkt met ITC in Enschede. Andere onderdelen van het project zijn uitgevoerd door Alterra in Wageningen en Delft Hydraulics.

Referenties:
Dr. ir. Luc Boerboom, ITC (International Institute for Geo-Information Science and Earth Observation) Enschede en Dr. Rob Jongman, Alterra, Wageningen.

Geef een reactie